Beroea

Beroea (Βέροια), naam van een drietal steden:

(1) Beroea in Syrië, 90 km ten oosten van Antiochië en ca. 90 km ten westen van de bovenloop van de Eufraat; thans Aleppo. De stad werd ca. 300 vC door Seleucus I Nicator gesticht als macedonische kolonie op de plaats van het oude Chalab, dat in het tweede millennium vC de hoofdstad was van het rijk van Jamchad, maar ten tijde van Alexander de Grote een onbeduidend stadje. B. werd overschaduwd door het naburige Antiochië, maar was niettemin gedurende ruim zes eeuwen een belangrijk militair bolwerk en handelscentrum. De historische en archeologische gegevens zijn betrekkelijk schaars. De hellenistisch-romeinse stad had de vorm van een zuiver vierkant met zijden van 1 km en vertoonde het regelmatige hellenistische stratenplan.

In B. werd in 162 vC op bevel van de syrische stadhouder Lysias de joodse hogepriester Menelaüs levend verbrand (2M 13,4). Op de Peutinger kaart (foto rechts: rechts onder) wordt B. vermeld als Berya.


Het theater op de citadel.


Lit. E. Will (EAA 2, 65v). - J. Sauvaget, Alep (Paris 1941).


Kaart


munt(2) Beroea in Macedonië, ruim 30 km ten zuiden van Aegae (Edessa) gelegen in het dal van de Haliacmon; thans Verria. B. was vanouds een sterke vesting. In 168 vC was het na Pydna de eerste macedonische stad die in romeinse handen viel. Pompeius bracht er de winter 49/48 door voordat hij bij Pharsalus door Caesar verslagen werd.
In B. verbleef de apostel Paulus in 50 nC korte tijd op zijn tweede missiereis; er werd een joodse en een 'heidense' christengemeente gesticht (Hand 17, 1015).

Kaart

 (3) Beroea in Thracië, tussen Mons Haemus (thans Balkangebergte) en de rivier de Hebrus (thans Maritza), ruim 100 km ten noordwesten van Hadrianopolis; thans Stara Zagora in Bulgarije. De eerste berichten over de stad, die waarschijnlijk reeds vóór de 2e eeuw vC bestond en identiek is met Augusta Traiana en Τραιανέων πόλις van de inscripties, dateren pas uit de keizertijd. Gelegen in een vruchtbare vlakte op het kruispunt van de wegen Philippopolis-Anchialus en Hadrianopolis-Nicopolis, was B. een belangrijk handelscentrum. In de nabijheid leed keizer Decius in 251 nC een zware nederlaag tegen de Goten. [Nuchelmans]

Resten van het amphitheater.


Kaart