Guti

kaartGuti (Gutiërs; Kutheeën), volk dat Babylonië overheerste van het einde van de Akkad-tijd tot het door Utuhegal van Uruk verdreven werd. Er is weinig over deze vermoedelijk uit een niet nader te bepalen plaats in de Zagros afkomstige stam bekend. Hun koning Eridupizir maakte zich vermoedelijk reeds aan het einde van de regering van Naram-Sin van Akkad meester van de macht in grote delen van Babylonië (ca. 2130 vC). Een rest van het rijk van Akkad wist zich echter nog moeizaam enige tijd te handhaven. Vermoedelijk heeft de macht van de G. zich nooit over het zuiden van Mesopotamië uitgestrekt, waar Uruk, Ur, Lagas en vermoedelijk ook Umma een grote mate van zelfstandigheid bleven genieten. Adab, direct noordelijk hiervan, wordt genoemd als plaats waar de G. zich gevestigd zouden hebben.

De overheersing door de G. gold in de babylonische traditie als een tijd van neergang. Toch zijn er duidelijk blijken van assimilatie van de indringers, vooral aan de tradities van het rijk van Akkad. Volgens de koningslijst regeerden er in de G.-periode 21 koningen in 125 jaar; vermoedelijk werden de koningen van de G. telkens voor korte periodes gekozen.


Lit. C. J. Gadd, The Dynasty of Agade and the Gutian Invasion (CAH 1, Chap. XIX). H. Sauren, Der Feldzug Utuhengals vom Uruk gegen Tirigan und das Siedlungsgebiet der Gutäer (RA 61, 75-79). [van Driel]


Kaart