Vorige Athene Kaart van Athene Volgende

Het Horologion van Andronicos
(Toren van de Winden)

horologium

De octagonale toren (elke kant 3.20 m. breed) staat op een basis van drie treden en is gebouwd van wit Pentelisch marmer. Hij heeft conisch dak, een rond aanhangsel aan de zuidkant en twee Corinthische portalen, een aan de noordoostkant en een aan de noordwestkant. Bovenaan elke van de acht kanten is er een reliëf waarop een windrichting gepersonifiëerd wordt door een mannelijke gestalte met de erbij passende attributen en zijn naam ingegrifd staat. Aan de buitenkant waren zonnewijzers en er was een uitgebreide waterklok in het binnenste. De toren was gebouwd in de eerste helft van de 1e eeuw v.C. door de astronoom Andronicos, uit Kyrrhos in Macedonië.

Boreas (noordenwind) links met jas en blazend op een schelp en Sciron (noordwestenwind) rechts met een bronzen pot vol hete as en kolen

eurus
Eurus, de zuidoostenwind in een dikke jas

In de vroege Christelijke periode werd de Toren van de Winden veranderd in een kerk of een baptisterion (= doopkapel) van een kerk ernaast, terwijl het gebied buiten de noordoostelijke ingang ingenomen werd door een Christelijke begraafplaats. In de 15e eeuw n.C. noemt Cyriacus van Ancona het monument als de tempel van Aeolus, terwijl een anonieme reiziger het noemt als een kerk.

Het monument was in de loop van de eeuwen half begraven door aarde. Het was tussen 1837 en 1845 opgegraven door de Greek Archaeological Society. Restoraties werden in 1916-19 door An. Orlandos uitgevoerd en later nog eens (1976) door het 1e Ephoraat van Oudheden.


Vorige Athene Kaart van Athene Volgende