Boven - Onder

Behalve het noord-zuid- en het oost-west-onderscheid is er ook nog de onder-boven-verdeling. Deze verdeling heeft ook te maken met het glorieuze verleden: Constantijn bouwt letterlijk en figuurlijk voort op het verleden. Constantijn, het heden, draagt en ondersteunt de keizers uit het verleden. De waardering die zij als keizer verdiend hebben, komt zo automatisch ook op hem terecht.
 

De zuilen dateren uit de tijd van Domitianus. Bovenop de zuilen staan de krijgsgevangen Daciërs van Trajanus. De zuilen zelf staan op bases van Constantijn. En op die bases zijn ook gevangengenomen vijanden afgebeeld, vergezeld van Romeinse soldaten en overwinningsgodinnen. Duidelijk is ook hier de link tussen boven en onder.
 

De overwinningsgodinnen (K en L op het overzicht) stijgen langzaam op van onder naar boven en van buiten naar binnen. Zij omlijsten de hoofddoorgang. Deze beweging benadrukt de hoofddoorgang, de route van de triomftocht, maar leidt de blik ook naar boven.
De godinnnen van de buitenste pijlers staan met beide voeten op de grond, de godinnen van de binnenste pijlers hebben hun voet ergens opgezet om omhoog te gaan. En in de zwikken boven de hoofddoorgang zweven de overwinningsgodinnen boven de triomferende veldheer, of wandelaar, die onder de boog doorloopt.

   


Vorige pagina | Volgende pagina

Mochten er onverhoopt rechten overtreden worden op/door/met deze site, stuur dan even een mailtje zodat de plooien recht kunnen worden gestreken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Leo Nellissen

Deze pagina maakt deel uit van www.STILUS.nl