Odessus

kaartOdessus (Ὀδησσός), nu Warna, aan de westkust van Pontos Euxeinos (Zwarte Zee) was een kolonie van Milete en werd in de tijd van Astyages, koning van de Meden, gesticht. De economische en culturele bloei van Odessus valt in de 3e-2e eeuw vC, waarin drukke contacten met de Griekse kolonies aan de west- en noordkust van de Pontos Euxeinos bestonden. In het jaar 72 vC capituleerde Odessus voor Lucullus. Halverwege de 1e eeuw vC werd Odessus door de Geten geplunderd. In de keizertijd kwam het bij de provincie Moesia Inferior en beleefde het een nieuwe bloei in de 2e en 3e eeuw. Na de plundering van Marcianopolis door de Goten en de ondergang ervan kreeg Odessus weer een periode van bloei die tot de 6e eeuw aanhield. Sinds de 7e eeuw hoorde Odessus tot de Bulgaarse staat. Op de Peutinger kaart (foto rechts: midden boven) wordt O. genoemd als Odessos.


Dit is een Pentassarion van Odessus, geslagen voor Gordianus III en Tranquillina met de tekst ΑΥΤοκρατωρ Καισαρ Μαρκος ΓΟΡΔΙΑΝΟΣ ΣΕΒαστος ΤΡΑΝΚΥΛΛΕΙΝΑ op de voorzijde; op de achterzijde staat ΟΔΕΣΣΕΙΤΩΝ met Serapis met een staf.


Lit. Danon, Die w. Pontusküste im Alt., (bulg.) Sofia, 1947, 100-114. Blawalsknija Die w. pont. Stadte, im 7-1.Jh. v.u.Z. (russ.), Moskau, 1952, 28ff. Danoff, Pontos Eux., RE Sppl. IX 1074-1078; Ders. Aitthrakien (bulg.), Sofia, 1968, 150ff., nebst Abb. Detschew, Thrak. Sprachreste, 338vv


Kaart