Thysdrus

Thysdrus, romeinse stad in Noord-Afrika, gelegen ca. 60 km ten zuiden van Hadrumetum (Sousse) en ca. 40 km van de zee; thans El Djem. De versterkte inheemse nederzetting, waar zich al in de 1e eeuw vC enige romeinse kooplieden hadden gevestigd, werd in 46 vC door Caesar veroverd. In de keizertijd groeide T. uit tot het rijke marktcentrum van een welvarend landbouwgebied, dat vooral olijven verbouwde en olijfolie exporteerde. Op het eind van de 2e eeuw werd het tot colonia verheven. In T. werd in maart 238 Gordianus I tot tegenkeizer uitgeroepen. Toen aan zijn bewind na 22 dagen een einde gemaakt werd door de troepen van de stadhouder van Numidië, werden er in de stad zware verwoestingen aangericht. Hiervan heeft zij zich maar gedeeltelijk kunnen herstellen.

amphitheateramphitheater van bovenVan de rijkdom in de bloeitijd getuigen thans nog vooral de indrukwekkende ruïnes van het enorme amfitheater, dat een omtrek had van 427 m, 45.000 toeschouwers kon bevatten en het grootste van Noord-Afrika was; het was gebouwd ca. 230 naar het model van het Colosseum (50.000 plaatsen) in Rome. De stad had nog een tweede amfitheater, een theater, een circus en thermengebouwen; uit de opgegraven villa's zijn vele prachtige mozaïeken aan het licht gekomen. Op de Peutinger kaart (foto rechtsboven: midden rechts) wordt T. Thisdro genoemd.


Lit. L. Foucher (EAA 7, 845-847). - Id. Découvertes archéologiques a T. en 1960 (Tunis 1961). Id., Découvertes archéologiques a T. en 1961 (ib. 1964). Id., La maison de la procession dionysiaque a El Jem (Paris 1963). [Nuchelmans]


Kaart