Vangiones

kaartVangiones, germaanse stam, die in het begin van de 1e eeuw vC ten oosten van de Rijn woonde, misschien in de Wetterau en omgeving. In hoeverre zij deel uitmaakten van het grote volk der Sueben, is niet duidelijk; volgens sommigen waren zij geen Germanen, maar Kelten. De V. trokken ca. 71 vC in het kielzog van de door de Sueben-vorst Ariovistus aangevoerde volksverhuizing Gallië binnen. Ondanks de zware nederlaag die Ariovistus en de zijnen in 58 vC tegen de romeinse veldheer Caesar leden, ontvingen de V. van Caesar of een latere romeinse stadhouder toestemming om zich blijvend ten westen van de Rijn te vestigen, in het vruchtbare gebied dat ongeveer beantwoordde aan het huidige district Rheinhessen. De hoofdstad van de civitas Vangionum, die tot Germania superior, later tot Germania prima behoorde, werd Borbetomagus, het tegenwoordige Worms.

Andere belangrijke nederzettingen van de V. waren Bingium (Bingen), Vicus Altiaiensium (Alzey), Buconica (Nierstein) en Cruciniacum (Bad Kreuznach). Het legioenskamp en de stad Mogontiacum (Mainz)-behoorden tot het gebied waar V. woonden, maar hadden een bijzondere status; sinds de 2e of 3e eeuw nC vormde Mogontiacum een afzonderlijke civitas. In 69 nC sloten de V. zich bij de opstand van Iulius Civilis aan, maar na korte tijd keerden zij zich ervan af.


Lit. H. Bannert (PRE Suppl. 15, 1978, 654-662). - G. Behrens, Denkmaler des Wangionengebietes (Germanische Denkmäler der Frühzeit 1, Frankfurt a.M. 1923). L. Schmidt, Geschichte der deutschen Stamme bis zum Ausgang der Völkenwanderung. Die Westgermanen 1² (München 1938) 131-142. [Nuchelmans]


Kaart