Vienna

kaarttheaterVienna, gallo-romeinse stad in Gallia Narbonensis, gelegen op beide oevers van de Rhodanus (Rhône) ca. 25 km ten zuiden van Lugdunum (Lyon); thans Vienne op de linker en Saint-Romain-en-Gal op de rechter oever. De gunstig gelegen plaats was al in de pre-romeinse tijd een belangrijk centrum van de gallische stam der Allobrogen.

Nadat Domitius Ahenobarbus en Fabius Maximus Aemilianus in 121 vC de Allobrogen verslagen hadden, werd hun gebied aan het romeinse gezag onderworpen. Iulius Caesar maakte V. tot een colonia van latijns recht. Deze werd een romeinse colonia ca. 40 nC met de naam Iulia Augusta Florentia V., waarvan het gebied zich uitstrekte ten oosten van de Rhône tot aan Lacus Lemannus (Meer van Genève) en de Alpen en waartoe o.a. de vici Aquenses (Aix-les-Bains), Genava (Genève) en Cularo (Grenoble) behoorden. De grootste bloei bereikte V. in de 2e en 3e eeuw nC. Bij de provinciale reorganisatie van Diocletianus (eind 3e eeuw) werd het hoofdstad van de dioecesis Viennensis, sedert Constantijn was het ook hoofdstad van de provincie Viennensis.

tempelAl in de 2e eeuw had V. een christengemeente, sinds de 3e eeuw een bisschopszetel. De stadsmuur van de 1e eeuw nC omsloot de vijf heuvels van V. en had een lengte van ruim 7 km; na de verwoesting door de Alamannen werd hij op het eind van de 3e eeuw herbouwd. Van de vele monumenten van de antieke stad is de tempel van Augustus en Livia uitstekend bewaard gebleven. Belangrijke resten zijn over van het theater (met zijn 13.500 zitplaatsen een van de grootste van Gallië), het odeon en een tempel van de Matres of Matronae.

Van het ten zuiden van V. gelegen circus (450 x 120 m) staat nog de ruim 23 m hoge spina overeind. Ook talrijke particuliere woningen zijn blootgelegd, waarvan diverse met fresco's en mozaïeken.


Lit. A. Bruhl (PRE 8A, 2113-2127). P. Wuilleumier (EAA 7, 1166). M. Le Glay (EAA Suppl. 1970, 909-911). - J. Formigé, Le théatre romain de Vienne (Vienne 1950). E. Will, La sculpture romaine au musée lapidaire de Vienne (ib. 1952). M. Le Glay/S. Tourrenc, Saint-Romain-en-Gal, quartier de Vienne gallo-romaine (Lyon 1970). A. Pelletier, Vienne gallo-romaine de la conquête aux invasions alamanniques (ib. 1972). Id., Vienne gallo-romaine au bas-empire (ib. 1974). Id., Le sanctuaire métroaque de V. (Leiden 1980). [Nuchelmans]


Kaart