Vorige Kaart Forum Volgende

De Domus Virginum en Atrium Vestae

atrium tekeningDe Vestaalse Maagden, vrouwen die heel jong (tussen 6 en 10 jaar) uit aanzienlijke families uitgekozen werden voor de inwijding in het priesterschap, woonden in de Domus Virginum, of 'Huis van de Vestaalse Maagden'. Er waren 3 leeftijdscategorieën: van 6 tot 16 de opleidingsfase; van 16 tot 26 de tijd van de uitoefening; van 26 tot 36 voedden zij de jongere Vestalinnen op. Hierna konden zij het Atrium verlaten, maar meestal bleven zij daar tot hun dood. Berucht is de straf die een Vestaalse kreeg als ze betrapt werd met een man; zij werd dan in een ondergronds kamertje met voldoende eten en drinken opgesloten, maar de ingang werd luchtdicht verzegeld. De man werd gegeseld tot de dood erop volgde.

De Domus Virginum was een groot, royaal, mooi gebouw juist ten oosten van de tempel; toch was het afgesloten als een nonnenklooster nu.


De interessantste en mooiste ruimte in het gebouw is het atrium, of 'binnenplaats', van het huis: het Atrium Vestae. De royale binnenplaats, aan alle kanten omgeven door zuilengalerijen, wordt nog steeds bewonderd om zijn schoonheid. In het atrium bevond zich een achthoekige structuur, waarschijnlijk een kleine tuin. Ook waren er grote grote waterbekkens die ongetwijfeld de binnenplaats zeer verfraaiden. Naast de bekkens stonden op regelmatige afstanden standbeelden (Zie hieronder).

plattegrond atrium


Vorige Kaart Forum Volgende