Vorige Kaart Forum Volgende

De Tempel van Saturnus op het Forum

temp sat. vroeger

Met de Clivus Capitolinus er omheenslingerend is de Tempel van Saturnus waarschijnlijk een van de belangrijkste tempels in Rome. Zelfs na de val van het rijk blijft het een van de populairste attracties. Gewijd aan de vader van Juppiter, de god van de landbouw, was deze tempel een van de eerste op het forum. Toen deze gebouwd werd was hij waarschijnlijk in een Etruskische stijl (zie boven). Met een 'Etruskische' stijl wordt een tempel met zeer hoog podium bedoeld podium bedoeld, alleen bereikbaar via een trap aan de voorkant en met 3 cellas (kamers) naast elkaar, en een lage basis. Deze type 'Italische' stijl bleef populair tot in de keizertijd, ofschoon ze toen geen 3 cellas meer hadden.
tempel sat. nu


De Tempel van Saturnus is vaak gerestaureerd en herbouwd en is eens in brand gevlogen. Dit is ook te lezen in een inscriptie op de architraaf:

SENATVS POPVLVSQVE ROMANVS 
INCENDIO CONSVMPTVM RESTITVIT
'De Senaat en het Volk van Rome herbouwden deze (tempel), die door brand was verwoest'. Hij werd ook als bank (aerarium) gebruikt voor de stad voor de vele miljoenen (aan euro) goud en zilver. De tempel hield altijd ongeveer hetzelfde grondvlak met een hoog podium, maar wel werden er Ionische zuilen gebruikt.


tempel


Vorige Kaart Forum Volgende