Caecilia

Caecilia, naam van de vrouwelijke leden der gens Caecilia (Caecilius). Het bekendst zijn:

(1) Caecilia Attica, dochter van Titus Pomponius Atticus, geboren in 51 vC. In 37 vC trouwde zij op verzoek van Marcus Antonius met de generaal en politicus Marcus Vipsanius Agrippa; een dochter uit dit huwelijk, Vipsania Agrippina, huwde later met keizer Tiberius. Het is niet zeker of C. in 28 vC, toen Agrippa Claudia Marcella huwde, overleden is.


(2) Caecilia Metella, dochter van Lucius Metellus Delmaticus. Zij was in eerste echt gehuwd met Marcus Aemilius Scaurus (consul in 115 vC) en na diens dood (88) de vierde vrouw van Sulla, dien zij een tweeling schonk, Faustus en Fausta, de latere echtgenote van Titus Annius Milo. In 86 vC, tijdens het schrikbewind der populares, ontkwam C. naar Griekenland. In 81 liet Sulla zich, terwijl zij op sterven lag, uit bijgeloof van haar scheiden, maar hij eerde haar wel met een prachtige begrafenis.


(3) Caecilia Metella, dochter van Quintus Caecilius Metellus Creticus, en echtgenote van Marcus Licinius Crassus, waarschijnlijk de oudste zoon van de triumvir. Bekend is haar vrij goed bewaarde mausoleum aan de Via Appia, enkele kilometers ten zuiden van Rome, een oorspronkelijk geheel met travertijn beklede, 11 m hoge rondbouw (diameter 29,5 m) op een rechthoekige, 7 m hoge basis. Het geheel werd oorspronkelijk bekroond door een kegelvormig dak. De kantelen dateren uit de 13e eeuw nC, toen het monument als burcht werd ingericht.


Lit. A. Longo (EAA 2, 448v). - G. Tomassetti, La campagna Romana 2 (Rome 1910) 60-69. [Nuchelmans]


Lijst van Namen