Arcus Constantini / Boog van Constantijn
Een iconografisch verhaal

In het vroege voorjaar van 1987 ben ik voor het eerst in Rome geweest. Als voorbereiding op deze studiereis had ik een referaat over de boog van Constantijn gemaakt, die bij aankomst in de steigers bleek te staan. In de jaren hierna heb ik allerlei materiaal over de boog verzameld en heb ik diavoorstellingen en powerpoints aan mijn leerlingen gepresenteerd. Deze webpagina's zijn de neerslag van dit alles.

Dit verhaal gaat niet over het leven van Constantijn, niet over de afmetingen en materialen van de boog en ook niet over stilistische verschillen tussen de beeldhouwwerken.
Het verhaal gaat wel over een mogelijke manier om de boodschap van de boog te lezen.

Voor deze lezing baseer ik me op het artikel van C.C. van Essen, dat in 1963 in Hermeneus verscheen.

Het verhaal is opgeknipt in een aantal hoofdstukken. Deze hoofdstukken staan in het menu hierboven: je kunt vooruit- en terugklikken en blijft binnen dit hoofdverhaal.
Zijsprongen krijgen een nieuw venster zodat de grote lijn bewaard blijft.
Het hele verhaal, inclusief de zijsprongen, kun je achter elkaar lezen, als je op Totaal klikt. Dit is een groot bestand (meer dan 25 Mb). Je kunt het opslaan met alle afbeeldingen erbij. Op deze manier weet je zeker dat je geen pagina's mist.


Nieuw op deze pagina's

29 mei 2012: literatuur over Constantijn maar niet direct over de boog. Externe link: Varia over Constantijn.
14 mei 2012: aanvulling bij Augustus en Apollo. Zie Varia, laatste punt.
14 mei 2012: links gecontroleerd. Zie Links.

 


Volgende pagina

Mochten er onverhoopt rechten overtreden worden op/door/met deze site, stuur dan even een mailtje zodat de plooien recht kunnen worden gestreken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Leo Nellissen

Deze pagina maakt deel uit van www.STILUS.nl