Punt

reliefPunt, transcriptie van egyptisch Pwn.t, de naam van een land waarheen de Egyptenaren expedities ondernamen om zich wierook en myrrhe te verschaffen, alsmede ivoor, schmink, goud, runderen en bavianen. P. wordt het eerst vermeld op de Palermosteen, in het laatste jaar van Sahure (5e dynastie), en de naam komt nog voor in de tempels uit de grieks-romeinse tijd. Het best bekend, dank zij de fraaie bas-reliëfs en de inscripties in de tempel van Deir el-Bahri, is de expeditie die koningin Hatsjepsut, na een lange onderbreking, naar P. liet ondememen. Vrij algemeen wordt P. thans aan de zuidwestkust van de Rode Zee gelocaliseerd, hetzij in Erythrea (Suakin en de Baraka-stroom) hetzij, door de meesten, in Somaliland, tegenover Aden.

Hiernaast is een reliëf uit Thebe te zien, uit de dodentempel van Hatsjepsut, ca. 1470 vC. De koning van Punt (rechts) en koningin (midden) ontvangen geschenken van de Egyptenaren.


Lit. R. Herzog, Punt (Abhandlungen des Deutschen Archäologischen Instituts in Kairo, Ägyptische Reihe 6, Glückstadt 1968; ontleedt de voornaamste opinies over de ligging van P. doch plaatst het in Soedan; vgl. de kritiek van W. Vycichl, CdÉ 45, 1970, 318-324 en van G. E. Kadish, BiOr 28, 1971, 53-56). [Vergote]


Kaart