Speerwerpen

Het speerwerpen laat zien dat er een sterke verbintenis was oorlog en sport: de speer is een dodelijk wapen in de strijd. Speerwerpen wordt al in de Ilias van Homerus als sport genoemd: Achilles hield lijkspelen ter ere van zijn gedode vriend Patroclus.

De oude griekse speer had een houten schacht met een metalen punt waardoor de speer bij de landing in de grond kon steken. De speer was net zo lang als een volwassen man; hij was lichter dan de oorlogsspeer

Het grootste verschil met een moderne speer is dat de oude acontist een leren riem gebruikte die voor de worp gerold was om de schacht en bij de worp afgerold werd om de speer draaiend de lucht in te krijgen zodat hij verder kon komen.

Er waren 2 vormen van speerwerpen:
1. Zo ver mogelijk werpen (Dit onderdeel zat ook in de pentathlon). De speer werd vanaf een vast punt geworpen: waarschijnlijk de startbalk van het stadion. Men kon daarvoor een kleine aanloop nemen. De speer moest neerkomen in een gebied dat aan 3 kanten vastlag.

2. Werpen op een bepaald doel. Dit onderdeel hoorde niet bij de Olympische Spelen, maar was zeer populair bij de Panathenaeën in Athene.


LINKS