Paardenraces

De rijders in paardenraces waren meestal jong en droegen net zoals andere athleten geen kleren. Op de vaas hierlinks zit een jockey die een overwinningskrans krijgt. De paardenraces werden in een daarvoor bestemd stadion (hippodroom) gehouden. In Olympia is dit stadion weggespoeld door de rivier de Spercheios. In Athene vonden ze plaats bij de havenstad Phalerum, op open terrein.

Volgens de mythologie moesten de vrijers van Hippodamia o.a. Pelops, in een wedren over de hele Peloponnesus van haar vader Oenomaus winnen om haar te veroveren. Ook waren er paardenraces opgenomen in de lijkspelen ter ere van Patroclus.

De wagenbak was aan de achterkant open. De wagen had houten wielen en was groot genoeg voor 2 personen, maar slechts 1 man had de teugels. Het hippodroom had aan elke zijde een zuil, die aan de ene kant start en finish aangaf en aan de andere kant het keerpunt. Een rondje was bijna 800 m lang.

Er waren 3 soorten paardenraces zonder wagen:
de 'keles' voor volwassen paarden (vanaf 648 vC), de 'kalpe' voor merries (vanaf 496 vC) een race voor veulens (vanaf 256 vC). De 'kalpe' was bijzonder omdat in de laatste ronde de rijder afsteeg en met de teugels in de hand naast het paard naar de finish liep.

Het wagenracen is ontstaan uit het gebruik van wagens in de oorlog. In Olympia werden de volgende races gehouden:
de 'tethrippon', een race met vierspannen (vanaf 680 vC), de 'apene', een wedstrijd met twee muilezels (vanaf 500 vC), de 'synoris', een race met tweespannen (vanaf 408 vC), de 'tethrippon' voor veulens (vanaf 384 vC) en de 'synoris' voor veulens (vanaf 268 vC).

Bij de race probeerde iedere menner de binnenkant van het hippodroom te nemen om zo weinig mogelijk meters af te leggen. Hierdoor kwamen veel ongelukken voor, vooral bij de keerpunten.

De racebaan in Olympia had een lengte van 1538 m. Uit de gegevens van Pindarus kunnen we de afstanden schatten van de wedstrijden. De 'tethrippon' voor volwassen paarden telde dan 14000 m, de 'tethrippon' voor veulens en de 'synoris' voor paarden 9000 m en de 'synoris' voor veulens 3500 m.