Arachne

Arachne (Ἀράχνη), legendarisch lydisch meisje, dat zeer bedreven was in het weven en borduren, maar zo'n hoge dunk van zichzelf had dat ze de godin Athene tot een wedstrijd uitdaagde. Athene beeldde een vergadering van de olympische goden in al hun majesteit uit, A. een aantal amoureuze avonturen van de goden. De gewaagdheid en de volmaaktheid van dit kunstwerk wekten de toorn van Athene op; ze ging A. met het spoeltje te lijf en verscheurde haar werk. Daarop wilde A. zich verhangen, maar Athene veranderde haar in een spin en de strop in een web.

De oudste geschilderde voorstelling van de wedstrijdscène komt voor op een corinthische aryballus uit de 7e eeuw vC (Corinthe, Museum). De bestraffing van A. is ook te zien op een fries van de muur rond het forum van Nerva in Rome. In de barok maakten o.a. Velasquez (Madrid, Prado) en Rubens (Brussel, particulier bezit) van het dankbare thema gebruik.

Lit. Ovidius, Metamorfosen 6, 1-145. Schirmer (Roscher 1, 469v). R. Wagner (PRE 2, 367v). A de Franciscis (EAA 1, 531). [Nuchelamns]mythen