Marcus Gavius Apicius

Marcus Gavius Apicius was een gastronoom van spreekwoordelijke reputatie ten tijde van de keizers Augustus en Tiberius. Hij maakte een eind aan zijn leven toen zijn vermogen zo geslonken was dat het hem niet meer in staat stelde te eten zoals hij wenste. Onder zijn naam is een kookboek bewaard gebleven, De re coquinaria libri X, dat waarschijnlijk een uittreksel van een door A. geschreven werk is; volgens anderen echter werd het eerst in latere tijd vervaardigd (ca. 120 of 200) en op naam van de befaamde A. gesteld. Het werkje geeft ons een goed inzicht in de fijne keuken der Romeinen; het grote aantal griekse termen dat erin voorkomt bewijst dat deze sterk vergriekst was. De belangrijkste handschriften bevinden zich in Rome (Vaticanus Urbinas 1146; 10e eeuw) en in Cheltenham (Philipp. 275; 9e eeuw).


Lit. Uitgaven: Editio princeps: Milaan 1498. Beste moderne edities: C. Giarratano/F. Vollmer, Apicii libri X de te coquinaria (Leipzig 1922) en B. F1ower/E. Rosenbaum, Apicius. Artis magiricae libri X. The Roman Cookery Book. A Critical Translation, for Use in Study and in the Kitchen (London 1958). M. E. Milham, Apicii decem libri qui dicuntur De re coquinaria (Leipzig 1969). Duitse vertaling: R. Gollmer, Das Apiciuskochbuch aus der altrömischen Kaiserzeit (1909, ²1928).- F. Vollmer, Studien zum römischen Kochbuche von Apicius (Sitz. ber. Bay. Akad. Wiss., 1920, 6). E. Brandt, Untersuchungen zum römischen Kochbuche. Versuch einer Lösung der Apicius-Frage (Philologus, Suppl.-Band 19, 3; Leipzig 1927). M. E. Milham, A Glossarial Index to De re coquinaria of Apicius (1952). W. A. Forbes, De antieke keuken (Bussum 1965) 51-90. Uitgave met franse vertaling: J. André, A. L'art culinaire (Paris 1965). [Diercks]



Lijst van Auteurs