Marcus Gavius Apicius was een gastronoom van
spreekwoordelijke reputatie ten tijde van de keizers
Augustus en Tiberius. Hij maakte een eind aan zijn
leven toen zijn vermogen zo geslonken was dat het
hem niet meer in staat stelde te eten zoals hij wenste.
Onder zijn naam is een kookboek bewaard gebleven,
De re coquinaria libri X, dat waarschijnlijk een
uittreksel van een door A. geschreven werk is; volgens
anderen echter werd het eerst in latere tijd vervaardigd
(ca. 120 of 200) en op naam van de befaamde
A. gesteld. Het werkje geeft ons een goed
inzicht in de fijne keuken der Romeinen; het grote
aantal griekse termen dat erin voorkomt bewijst dat
deze sterk vergriekst was. De belangrijkste handschriften
bevinden zich in Rome (Vaticanus Urbinas
1146; 10e eeuw) en in Cheltenham (Philipp. 275; 9e
eeuw).
Lit. Uitgaven: Editio princeps: Milaan 1498. Beste moderne
edities: C. Giarratano/F. Vollmer, Apicii libri X de te
coquinaria (Leipzig 1922) en B. F1ower/E. Rosenbaum,
Apicius. Artis magiricae libri X. The Roman Cookery Book.
A Critical Translation, for Use in Study and in the Kitchen
(London 1958). M. E. Milham, Apicii decem libri qui dicuntur
De re coquinaria (Leipzig 1969). Duitse vertaling: R. Gollmer, Das Apiciuskochbuch
aus der altrömischen Kaiserzeit (1909, ²1928).- F.
Vollmer, Studien zum römischen Kochbuche von Apicius
(Sitz. ber. Bay. Akad. Wiss., 1920, 6). E. Brandt, Untersuchungen
zum römischen Kochbuche. Versuch einer Lösung
der Apicius-Frage (Philologus, Suppl.-Band 19, 3; Leipzig
1927). M. E. Milham, A Glossarial Index to De re coquinaria
of Apicius (1952). W. A. Forbes, De antieke keuken (Bussum
1965) 51-90. Uitgave met franse vertaling: J. André, A.
L'art culinaire (Paris 1965).
[Diercks]