Januarius, een Terugblik

De kalender die gebruikt wordt in de westelijke cultuur en in de hele wereld, zo niet als de belangrijkste kalender, dan tocht parallel met de culturele kalenders van sommige landen, is bijna helemaal gebaseerd op de de Romeinse kalender die wij geërfd hebben van Julius Caesar en voorafgaande Romeinse kalenders. De Nieuwe-Stijl kalender (d.i. de Gregoriaanse en de Westerse) is een gevolg van evolutie door de eeuwen heen. De Oude Romeinse kalender, traditioneel toegeschreven aan Romulus, de legendarische stichter van Rome, had tien maanden die als volgt waren ingedeeld:


  1. Martius , Maart (31 dagen)
  2. Aprilis , April (29 dagen)
  3. Maius , Mei (31 dagen)
  4. Iunius ( Junius ), Juni (29 dagen)
  5. Quintilis , vijfde maand (31 dagen)
  6. Sextilis , zesde maand (29 dagen)
  7. Septembris , zevende maand (29 dagen)
  8. Octobris , achtste maand (31 dagen)
  9. Novembris , negende maand (29 dagen)
  10. Decembris , tiende maand (29 dagen)

Extra dagen en maanden werden door ambtenaren en priesters toegevoegd om de 365 dagen van het jaar op te vullen.



Zou het eerst Diana of Juno geweest zijn?


Kon het daarna Diana/Juno & Dianus/Junus geworden zijn?


Tenslotte was er een verandering van Dianus/Junus in Janus? Sommige wetenschapslui denken dat, maar er zijn slechts enkele informatiebronnen die deze theorie ondersteunen.








Op een gegeven moment liepen de soldaten Rome uit door de Januspoort en keerden de overlevenden terug door dezelfde poort.

Als de geest van de doorgangen (ianuae) en bogen (iani) hield Janus een oog op de vele ceremoniële doorgangen in Rome. Deze gebouwen, die nergens aan vastzaten en vrijstonden, werden gebruikt voor de komst en het vertrek van belangrijke staatsmannen. Men dacht dat Numa Pompilius, de legendarische tweede koning of Rome (circa A.U.C. 39-82 of 715-672 v.C.) de beroemde Ianus geminus heeft ingewijd, de arcade of overdekte passage die het begin van het Argiletum, een straat aan de noordkant van het Forum Romanum, markeerde. Blijkbaar dacht men dat de boog een soort geluk bij oorlog bracht, als de legers vertrokken of terugkeerden.

De rechthoekige structuur (een dubbele boog) had dubbele deuren aan elk uiteinde die volgens de traditie open waren tijdens een oorlog en gesloten bij vrede. Rome had zo zelden vrede dat de deuren van de boog slechts twee keer gesloten waren in de zeven eeuwen tussen de regering van Numa en Augustus; een keer door Numa en een keer na de eerste Punische oorlog in A.U.C. 519 (235 v.C.).







Hierop drukken brengt u de kalenderelementen met aanvullende informatie over kalenders.



Hierop klikken brengt u de maand Januarius.


Terug naar Rome