Vorige Kaart van Rome Rome Volgende

Meta Sudans
Na de dood van Nero werd het grootste deel van de Domus Aurea afgebroken en werd de vallei compleet veranderd. Het Colosseum werd gebouwd in de vijver van de Domus Aurea en ernaast werd een monumentale fontein opgericht, de Meta Sudans. De fontein had de vorm van een reusachtige kegel (vandaar de naam Meta Sudans 'zwetende kegel'). De hoogte van de kegel bedroeg 17 m, de doorsnee bij de basis 7 m.

Hij stond in een rond waterbekken met een doorsnee van 16 m. Hoe hij er ongeveer uitzag, is te zien op munten uit die tijd. De fontein lag op en bijzondere plaats: vier of zelfs vijf Regiones van Augustus (II, III, IV, IX en misschien I). grensden hier aan elkaar, hier kwamen ook vele belangrijke straten samen.

De bovengrondse resten van de Meta Sudans, die nog in de 20e eeuw (foto 1897 van Herschel) te zien waren, werden (tegelijk met die van de Colossus) in 1933 door Mussolini afgebroken om plaats te maken voor 2 wegen, de Via dei Trionfi en de Via dei Fori Imperiali, die het gebied van de Fora nog steeds doorsnijdt.


Vorige Kaart van Rome Rome Volgende