Paroemiographi

Paroemiographi (παροιμιογράφοι), in de filologie benaming voor griekse auteurs die zich toeleggen op de verzameling en verklaring van spreekwoorden (naeoqüw) en kernachtige gezegden. Spreekwoorden komen vanaf Homerus zowel in poëzie als in proza veel voor. Aristoteles, die ze als kostbare overblijfselen van menselijke oerwijsheid beschouwde, schijnt zich het eerst met de systematische bestudering te hebben bezig gehouden; hij werd hierin gevolgd door zijn leerlingen Clearchus en Theophrastus en door de stoïcijn Chrysippus. Ook de alexandrijnse filologen betrokken de spreekwoorden in hun onderzoekingen: Aristophanes van Byzantium wijdde er een tractaat in 6 boeken aan, Didymus verzamelde in 16 boeken spreekwoorden en spreekwoordverklaringen.

De bewaard gebleven verzamelingen van griekse spreekwoorden gaan terug op een compilatiewerk van een zekere Zenobius uit de 2e eeuw nC; een excerpt hieruit werd in de 9e eeuw met verzamelingen die op naam van de lexicograaf Diogenianus en van Plutarchus stonden, verenigd tot een alfabetisch geordend corpus, waarvan in de handschriften verschillende versies optreden. Van de Romeinen zijn geen systematische verzamelingen van of geschriften over spreekwoorden bekend.


Lit. Uitgave: E. von Leutsch/F. Schneidewin, Corpus Paroemiographorum Graecorum 1-2 (Göttingen 1839-1851 = Hildesheim 1958); Supplementum (Hildesheim 1961). - K. Rupprecht (PRE 18, 2 (4), 1735-1778). - A. Otto, Die Sprichwörter und sprichwörtlichen Redensarten der Römer (Leipzig 1890 = Hildesheim 1962). [Nuchelmans]


Lijst van Auteurs