Marcus Aurelius

Deze boodschap van vrede en oorlog, van stad en buitenwereld, van clementia/zachtmoedigheid en virtus/moed is ook te zien op de reliëfs van Marcus Aurelius (blauw op het overzicht), Hadrianus (geel) en Trajanus (groen).

 

De vier panelen van Marcus Aurelius op de zuidkant van de boog (B-E op het overzicht) laten de keizer zien in situaties die gerelateerd zijn aan de oorlog, de boze buitenwereld.


De keizer presenteert een nieuwe koning aan de vijanden en/of Romeinse soldaten (B). Gevangenen worden voor de keizer gebracht (C).


De keizer spreekt zijn troepen toe vanaf een verhoging (D). Suovetaurilia: de keizer offert aan het begin van de oorlog een varken (sus), schaap (ovis) en stier (taurus) op de goede afloop (E).

 

De panelen aan de noordkant laten de rust en vrede en de clementia/zachtmoedigheid van de keizer zien.


Aankomt in Rome: een overwinningsgodin zweeft boven de keizer (A). De keizer vertrekt uit Rome aan het begin van de oorlog (B).


De keizer deelt geschenken uit aan zijn onderdanen (C). De keizer schenkt een gewonde of vermoeide vijand genade (D).

 

De scenes op deze panelen kloppen niet helemaal met de indeling in zuid/oorlog en noord/vrede, omdat Constantijn de panelen van een triomfboog van Marcus Aurelius heeft laten halen. Hij moest het dus doen met de scenes die voorhanden waren.
De laatste scene waarin de keizer genade schenkt aan een vijand, speelt zich af in een legerkamp. Dit is te zien aan de soldaten en aan de veldtekens. Toch kan Constantijn dit paneel aan de noordzijde van zijn boog plaatsen omdat de daad, clementia/zachtmoedigheid. belangrijker is dan de plaats.


Vorige pagina | Volgende pagina


Mochten er onverhoopt rechten overtreden worden op/door/met deze site, stuur dan even een mailtje zodat de plooien recht kunnen worden gestreken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Leo Nellissen

Deze pagina maakt deel uit van www.STILUS.nl