Fries van Constantijn

De boog is rijk versierd met beeldhouwwerk. In dit beeldhouwwerk lezen we de boodschap van Constantijn, de reclame voor de keizer, de propaganda voor zijn bewind en de legitimatie van zijn macht.

De klassieke inscriptie voegt hier weinig aan toe.
De inscriptie op de westkant dateert uit de 18e eeuw.

De boog staat op de Via Sacra, de Heilige Weg. Dit is de route die een veldheer tijdens zijn triomftocht aflegt naar de tempel van Jupiter op de Capitolijnse heuvel in het midden van de stad. Je gaat vanuit het zuiden onder de boog door om in de stad te komen. De noordzijde van de boog staat dan ook voor de veilige stad en de zuidzijde voor de boze buitenwereld.

Op de fries van Constantijn (H, O en R op het overzicht) komt dit duidelijk naar voren. We wandelen met Constantijn mee.


Westzijde: Constantijn vertrekt met zijn soldaten de veilige stad uit. Hij gaat de boze buitenwereld in om te vechten.


Zuidzijde: het boompje geeft het platteland aan. Het eerste gevecht, de belegering van een stad, vindt plaats. De overwinningsgodin zweeft al met een krans boven Constantijns hoofd.


Zuidzijde: de strijd gaat verder. In het tweede gevecht, bij de Milvische brug, verslaat Constantijn zijn tegenstander Maxentius. De riviergod Tiber kijkt toe en de overwinningsgodin staat weer klaar met een krans.


Oostzijde: de oorlog is gewonnen. Constantijn heeft voor vrede en veiligheid gezorgd en kan de stad weer intrekken..


Noordzijde: de keizer is terug in de stad die door de bouwwerken weergegeven wordt. Er heerst weer rust en vrede. Constantijn spreekt zijn onderdanen toe vanaf de rostra.


Noordzijde: Constantijn deelt giften uit aan zijn onderdanen.


Vorige pagina | Volgende pagina


Mochten er onverhoopt rechten overtreden worden op/door/met deze site, stuur dan even een mailtje zodat de plooien recht kunnen worden gestreken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Leo Nellissen

Deze pagina maakt deel uit van www.STILUS.nl