Bewerkte koppen

Van de (gesloopte) boog van Marcus Aurelius zijn nog drie panelen bewaard gebleven. Deze panelen bevinden zich nu in het Conservatorenpaleis (Capitolijnse musea).


De keizer te paard schenkt zijn vijanden genade. De keizer houdt een triomftocht in een vierspan. De keizer offert.

 

Opvallend in vergelijking met de acht panelen van de boog van Constantijn is de baard van de keizer. Constantijn draagt geen baard, zoals duidelijk is uit de acht koppen van de boog.

 

Constantijn heeft het hoofd van Marcus Aurelius laten omwerken tot zijn eigen hoofd. En dit valt extra op omdat in Marcus Aurelius' tijd een (filosofen)baard de gangbare mode was. In de tijd van Constantijn gingen mannen gladgeschoren door het leven.

De offerscenes, het suovetaurilia van de boog (E, zuid) en het rechtse paneel hierboven, geven dit verschil heel duidelijk aan. Hieronder links zie je Constantijn en rechts Marcus Aurelius.

Een Romein die offerde, hield zijn hoofd bedekt met een plooi van zijn toga. Omdat het hoofd van Marcus Aurelius, met baard, vervangen (of omgewerkt) moest worden door het baardeloze hoofd van Constantijn is de plooi over het hoofd gesneuveld.


Vorige pagina | Volgende pagina


Mochten er onverhoopt rechten overtreden worden op/door/met deze site, stuur dan even een mailtje zodat de plooien recht kunnen worden gestreken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Leo Nellissen

Deze pagina maakt deel uit van www.STILUS.nl