Hadrianus

Ook van Hadrianus heeft Constantijn beeldhouwwerk overgenomen. Hij heeft weer koppen veranderd en aangepast: de baarden zijn ook hier verdwenen. Omdat Hadrianus geen oorlogen gevoerd heeft, heeft Constantijn met jachtscenes genoegen moeten nemen.

Als achtergrond voor Hadrianus' medaillons, tondi, is porfier gebruikt. Deze paars/rode steensoort komt uit Egypte en wordt alleen voor de keizers gebruikt.

 

De tondi aan de zuidzijde betreffen de god Silvanus en de godin van jacht Diana. Beide goden leven voornamelijk in de bossen. Daarom zijn ze aan de zuidzijde van de boog afgebeeld.


Offer aan Silvanus (F). Vertrek uit de stad (G).


Berenjacht (M). Offer aan Diana (N).

 

Op de noordzijde figureren Apollo en Hercules.


Everzwijenjacht (F). Offer aan Apollo (G).


Leeuwenjacht (M). Offer aan Hercules (N).

 

Zoals door de panelen van Marcus Aurelius de virtus/moed en clementia/zachtmoedigheid overgaan op Constantijn, zo gaan hier virtus/moed en pietas/eerbied voor de goden van Hadrianus over op Constantijn. Het glorieuze verleden straalt van de grootse daden van zijn voorgangers af op Constantijn.


Vorige pagina | Volgende pagina

Mochten er onverhoopt rechten overtreden worden op/door/met deze site, stuur dan even een mailtje zodat de plooien recht kunnen worden gestreken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Leo Nellissen

Deze pagina maakt deel uit van www.STILUS.nl