Gortyn

kaarttempelGortyn (Γόρτυν, Γόρτυνς of Γόρτυς), naast Cnossus de belangrijkste stad van het antieke Kreta, gelegen ca. 30 km ten zuidzuidwesten van Cnossus, 16 km van de zuidkust, tussen de huidige dorpen Hagioi Deka en Mitropolis. G., dat reeds in Ilias en Odyssee genoemd wordt, werd hoogstwaarschijnlijk ca. 1400 vC door Grieken van de Peloponnesus gesticht; in de historische periode was het een dorische stad, waarover echter vóór de hellenistische tijd weinig bekend is. In de romeinse tijd was G. hoofdstad van de provincie Creta et Cyrenaica en beleefde zijn grootste bloei. Het christendom drong er reeds in de 1e eeuw nC door; Paulus' vriend Titus wordt als eerste bisschop van G. en van Kreta genoemd.

odeionDe overblijfselen van de antieke stad zijn aanzienlijk maar dateren vooral uit de romeinse tijd. Italiaanse en griekse opgravingen (sinds 1884) hebben op de acropolis tempels ontdekt, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 7e eeuw vC, in de vlakte o.a. een laat-minoïsche villa, een oude Apollo-tempel, een heiligdom van Isis en Osiris, twee theaters, een amfitheater, thermen, een circus, een odeon, het praetorium, verschillende oud-christelijke bedehuizen en voorts zeer veel kunst- en gebruiksvoorwerpen.

wettenBeroemd is het stadsrecht van G., dat ons bekend is door een in 1884 op het odeon gevonden inscriptie uit het midden der 5e eeuw vC, een van de langste bewaard gebleven griekse inscripties en de enige nog bestaande codificatie van oud-grieks recht van enige omvang. De inhoud, die zeker tot de 6e en 7e eeuw teruggaat, behelst bepalingen uit het personen-, familie-, erf- en vermogensrecht en getuigt van het hoge niveau en de grote verfijning die het recht in die tijd reeds bereikt had; opvallend is de status van de slaven, aan wie eigen bezit was toegestaan en die vrije vrouwen konden huwen.


Lit. L. Bürchner (PRE 7, 1665-1671). W. Johannowski (EAA 3, 987-993). - L. Pernier/L. Banti, Guida degli scavi Italiani in Creta (Rome 1947) 15-29. D. Levi, Gli scavi del 1954 sull' acropoli di Gortina (Ann. Scuola Arch. Atene 33-34, 1955-1956, 207-287, 297-302). - Beste uitgaven van het stadsrecht: J. Kohler/E. Ziebarth, Das Stadrecht von G. (Göttingen 1912). F. Halbherr/M. Guarducci, Inscriptiones Creticae 4, Tituli Gortynii (Rome 1950). R.F. Willets, The Law Code of G. (Berlin/New York 1967; met vertaling en commentaar). [Nuchelmans]


Kaart