Lutetia

plattegrondLutetia of Lutecia, hoofdstad van de gallische Parisii op het Ile de la Cité in Parijs. Gesticht in de 3e eeuw vC, werd L. in 52 vC tijdens de grote opstand van de Galliërs door brand verwoest. In de volgende decennia werd het herbouwd op het eiland en op de linker oever van de Seine, in het tegenwoordige Quartier Latin. Deze gallo-romeinse stad ontleende haar betekenis vooral aan de transitohandel. Resten van het forum zijn ontdekt in de rue Soufflot, van het theater tussen de rue Racine en de boulevard Saint-Michel, van het amfitheater in de rue Monge, van thermen bij het College de France, het Musée de Cluny en in de rue Gay-Lussac. Ca. 300 vC werd de stadswijk op het Ile de la Cité ommuurd met het oog op de steeds frequenter wordende germaanse invallen in Gallië; de rest van de stad nam toen snel in betekenis af.

In L., dat vanaf de 3e eeuw meestal Parisii of Parisia werd genoemd, werd Iulianus in 360 tot keizer uitgeroepen. Hieronder is een foto van het amphitheater te zien.

arena


De thermen


Lit. P. Duval (EAA 5, 953-955). - Id., Les inscriptions antiques de Paris (Paris 1960). Id., Paris antique, des origines au troisième siècle (ib. 1961). [Nuchelmans]


Kaart