Singidunum

kaartSingidunum, romeinse stad en militaire basis in het uiterste noordwesten van de provincie Moesia (superior), strategisch gunstig gelegen op het hoge schiereiland dat gevormd wordt door de samenvloeiing van Donau en Sava; thans Beograd (Belgrado), de hoofdstad van het vroegere Joegoslavië. De vanaf het neolithicum bestaande nederzetting werd in de eerste eeuwen vC bewoond door de keltische Scordisci. De Romeinen vestigden zich in S. na de inrichting van Moesia tot provincie (ten tijde van keizer Tiberius?). Op het eind van de 1e eeuw nC werd er de legio IV Flavia gestationeerd, niet lang daarna ook de Donau-vloot. In 169 nC werd S. municipium, ca. 238 colonia.

Archeologisch onderzoek heeft begraafplaatsen, alsmede resten van de romeinse legerplaats, van laat-antieke stadsmuren en van enkele gebouwen aan het licht gebracht. Op de Peutinger kaart (foto rechts: linksboven) staat voor S. Singiduno.


Lit. A. Mócsy, Gesellschaft und Romanisation in der römischen Provinz Moesia superior (Amsterdam/Boedapest 1970). [Nuchelmans]


Kaart