De geboorte van Athene

Zeus kreeg zin in Metis en achtervolgde haar op zijn directe manier. Metis probeerde te ontsnappen terwijl zij haar gestalte vele malen veranderde: vogels, vissen en slangen. Zeus echter was vastbesloten en veranderde steeds met haar mee. Hij zette zijn vervolging voort, totdat ze toegaf.

Een Orakel van Gaea voorspelde toen dat Metis' eerste kind een meisje zou zijn, maar dat haar tweede kind een jongen zou zijn die Zeus zou onttronen zoals was gebeurd met zijn vader en grootvader. Zeus nam deze waarschuwing ter harte. Toen hij Metis weer zag, vleide hij haar en stelde haar op haar gemak. Op dat moment opende Zeus plotseling zijn mond en slokte haar op. Dit was het einde van Metis, maar misschien het begin van Zeus' wijsheid.

Na een tijdje kreeg Zeus een enorme hoofdpijn. Hij huilde zo luid dat het over de hele aarde kon worden gehoord. De andere goden kwamen kijken wat het probleem was. Hermes realiseerde zich wat gedaan moest worden en verzocht Hephaestus een bijl te pakken en de schedel van Zeus open te maken. Uit de schedel sprong Athene, volwassen en in volle wapenrusting. Vanwege haar geboorteplaats heeft zij de macht over alles wat met intellect te maken heeft.Athene springt tevoorschijn uit het hoofd van Zeus.
Links staat Hephaestus nog met zijn bijl. (Pelike uit ca. 470 vC, Brits Museum)mythen