Vorige Kaart van Rome Rome Volgende

De boog van ConstantijnboogDeze rijkversierde boog van enorme afmetingen werd gebouwd omstreeks 315 A.D. om de overwinning van de keizer Constantijn over Maxentius bij de Pons Milvius in 312 nC te vieren. Het meeste materiaal is van andere monumenten gekomen. Behalve de reliëfs van Constantijn werden beelden uit de tijd van Trajanus, Hadrianus en Marcus Aurelius toegevoegd, waardoor de stijl een combinatie van verschillende andere is geworden. De acht Corinthische zuilen dateren uit de regering van Domitianus.

Je kunt op de friezen en op de medaillons klikken voor vergrotingen. Als je op de bovenzijde daarvan klikt, wordt de noordelijke (of westelijke) versie getoond, en als je op de onderzijde klikt, de zuidelijke (of oostelijke).

inscriptie
		IMP(ERATORI) CAES(ARI) FL(AVIO)  CONSTANTINO MAXIMO /
P(IO) F(ELICI) AUGUSTO S(ENATUS) P(OPULUS)Q(UE) R(OMANUS) /
QUOD INSTINCTA DIVINITATIS MENTIS / MAGNITUDINE CUM EXERCITU SUO / TAM DE TYRANNO QUAM DE OMNI EIUS / FACTIONE UNO TEMPORE IUSTIS / REM PUBLICAM ULTUS EST ARMIS / ARCUM TRIUMPHIS INSIGNEM DICAVIT
Aan de Imperator Caesar Flavius Constantinus Maximus Pius Felix Augustus hebben de senaat en het volk van Rome deze triomfboog gewijd, omdat hij door goddelijke inspiratie en geestesgrootte met zijn leger ten behoeve van de staat zowel de tiran als tegelijk ook diens hele aanhang met rechtvaardige wapens gestraft heeft.


zijde


Oostelijke medaillon (Colosseumkant) met de wagen van Helios, de Zonnegod, die omhooggaat en daaronder een reliëf met de triomftocht van Constantijn in Rome.


andere zijde


Westelijke medaillon (Forumkant) met de wagen van Luna, de maangodin, die afdaalt.

Vorige Kaart van Rome Rome Volgende