Vorige Kaart van Rome Rome Volgende

De Keizerfora


FORUM VAN TRAIANUS


zuilDe zuil is gewijd aan keizer Trajanus in 113 A.D. om zijn overwinningen over de Daciërs (Roemenië) te vieren. De zuil, zelf ongeveer 30m hoog, staat op een basis die de grafkamer bevat met de resten van de keizer. Hij is versierd met een fries in een spiraal, met scènes van de Dacische oorlogen. Een spiraalvormige trap leidt naar de top, waarop in 1587 een standbeeld van St Pieter is geplaatst. De zuil is massief waaruit de trap naar boven is gehakt. Boven is een platform vanwaar men in de oudheid een prachtig uitzicht had. Het geheel van basis, zuil en beeld is 40m hoog. De zuil schijnt aanvankelijk glad te zijn geweest: na de dood van Trajanus liet Hadrianus de beroemde fries uitbeitelen om zijn adoptiefvader te eren.


fragment onderkant

De gebeeldhouwde fries is ca. 1m hoog en bevat in chronologisch verband scènes uit de oorlog van Trajanus tegen de Daciërs. Op de onderste rand zie je de riviergod van de Donau goedkeurend toekijken hoe de Romeinen de rivier met een schipbrug oversteken. Daarboven zie je hen een stenen fort bouwen.

zuilfragment

Op dit deel van de fries zie je de gevechten die de Romeinen tegen de Daciërs voeren. Het schilddak dat zij gebruiken, is goed te zien in de 2e laag van onderen.Vorige Kaart van Rome Rome Volgende