Vorige Kaart Via Appia Volgende

Het Mausoleum en Circus van Maxentius


Op drie kilometer vanaf Rome aan de Via Appia bevindt zich aan de linkerkant een groot terrein dat in de 4e eeuw toebehoorde aan keizer Maxentius. De overblijfselen van een residentieel paleis bevinden zich op een hoger vlak en staan in verbinding met een groot circus voor wagenrennen. Het circus was iets langer dan vijfhonderd meter en had twaalf carceres aan de westelijke kant. Het complex was niet geheel ellipsvormig, - bij de start en op de plek waar de strijdwagens hun eerste ronde voltooiden, was het iets breder. Net als in het Circus Maximus bevatte de spina waarschijnlijk de eieren en dolfijnen die werden gebruikt om de rondjes te tellen, evenals een obelisk en een aantal beelden. Eromheen lagen tribunes, die werden ondersteund door gewelven - met een speciale constructietechniek die ronde delen gebruikte van terracotta potten in mortel, wat resulteerde in een lichtere structuur.

De pulvinar, het podium van de keizer, stond aan de lange noordkant en was zo geplaatst dat het uitzicht op de belangrijkte momenten van de race optimaal was.


Op de voorgrond links achter het huis het mausoleum, midden achter het circus.

Aan de westkant liggen de overblijfselen van een rond mausoleum, oorspronkelijk binnen een grote, vierkante ommuring. Het bouwwerk deed denken aan het Pantheon, met een pronaos die leidde naar de ronde cella. Het dak was binnen gewelfd en werd ondersteund door een grote pilaar in het midden.

Het complex werd vermoedelijk gebruikt voor spelen ter nagedachtenis aan Romulus of Maximianus, die stierven in de jaren 309 respectievelijk 310.Vorige Kaart Via Appia Volgende