Vorige Kaart van Rome Kaart van de Campus Martius Rome Volgende

De Tempel van Hadrianus (Hadrianeum)
De Tempel van Hadrianus werd in 145 n.Chr. ten oosten van de Tempel van Matidia gebouwd door Antoninus Pius, die de tempel wijdde aan de vergoddelijkte keizer. Het beursgebouw (Borsa) is gebouwd op de plaats van de oude tempel, nu aan de Piazza di Pietra. Het heeft elf Corinthische zuilen die bij het vroegere bouwwerk behoorden. De peripteros had oorspronkelijk een rij met dertien zuilen aan de lange zijden en acht aan de korte zijden. Recente opgravingen hebben aangetoond dat een trap naar het podium (vier meter hoog) voerde. Het podium is nu geheel in de grond verdwenen.


Aan de binnenzijde van de cella stonden zuilen tegen de muren met daarboven een tongewelf met cassetten. Op het fundament waarop de zuilen rustten, bevonden zich gebeeldhouwde allegorische figuren van de Romeinse provinciën (de reliëfs bevinden zich tegenwoordig in het Nationaal Museum in Napels en op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori in Rome: foto hierboven).


Op de maquette in het Musei della Civiltà is de tempel in het midden zichtbaar, links daarvan de tempel van Matidia; rechts van de tempel van Hadrianus de tempel en zuil van Marcus Aurelius, daarboven een ustrinum (crematorium), weer daarboven het Horologium van Augustus.

Vorige Kaart van Rome Kaart van de Campus Martius Rome Volgende