Vorige Kaart van Rome Kaart van de Campus Martius Rome Volgende

De zuil van Antoninus PiusVoor het Ustrinum (het omheinde gebied met een fundament in het midden ter herdenking van de openbare verbranding van de keizers en hun families) bevinden zich de resten van de Zuil van Antoninus Pius, die is gebouwd ter herinnering aan de in 161 n.Chr. overleden keizer. De zuil zelf was vermoedelijk Corinthisch.


Van bijzonder belang is de sokkel met reliëfs. Een zijde stelt de apotheose van de keizer en zijn vrouw Faustina voor. Ze worden naar de hemel gedragen door een gevleugelde geest. Verder houdt Mars de obelisk van het nabijgelegen Horologium in zijn hand en ook Roma is afgebeeld. De stijl is meer conventioneel en getuigt van hardheid en stijfheid, wat kenmerkend is voor een allegorie.

De andere zijden hebben twee bijna identieke reliëfs, waarbij een totaal andere, meer narratieve stijl wordt gebruikt. Hierop wordt een decursio afgebeeld, de rituele optocht rond de brandstapel en de militaire parade bij het einde van de begrafenis. Klik op de foto voor een detail.


Vorige Kaart van Rome Kaart van de Campus Martius Rome Volgende