Vorige Kaart van Rome Kaart van de Campus Martius Rome Volgende

De Ara Pacis Augustae
Het monument werd gebouwd in 13-9 B.C. om in het hele Romeinse rijk de vrede te vieren die door Augustus gebracht is na zijn veldtochten in Spanje en Gallië, en werd in 1938 bijna helemaal hersteld met originele fragmenten uit verschillende musea (de ontbrekende delen werden vervangen met afgietsels). Het heeft een marmeren omhulsel met mythologische reliëfs. Het wordt nu beschermd door een modern glazen paviljoen in een open ruimte tegenover de 16e-eeuws façade van San Girolamo degli Schiavoni en de neo-klassieke façade van San Rocco.


In de hoofdfries is Augustus (in het midden: zwaar beschadigd) de rex sacrorum (koning/priester) die de oude rites uitvoert. Hij wordt begeleid door de Flamen Dialis (met hoofddeksel met piek), Flamen Martialis, Flamen Quirinalis, een flamen voor Divus Iulius Caesar en een lictor die met ceremoniële bijlen de offerdieren doodt (foto onder).

Flamines en lictor


Marcus Agrippa is waarschijnlijk de oudere man naast hem (met de hoofddoek als augur of pontifex gekleed, terwijl de rechterhand van een jongen zijn toga vasthoudt: wsl. zijn zoon Lucius). Zij worden gevolgd (van links naar rechts) door: Augustus dochter Iulia, Iulus Antonius (zoon van Marcus Antonius en Fulvia), Antonia Minor (zijn nicht).

Daarna volgen Octavia minor (een andere nicht), Drusus maior (de man van Octavia), hun 2-jaar oude zoon Germanicus, Antonia maior (zijn nicht), Lucius Domitius Ahenobarbus (de man van Antonia), hun kinderen, Octavia minor (de zus van Augustus) en Livia, de vrouw van de keizer.
De processie aan de andere zijde toont leden van de Senaat (Curia) die eer betonen aan de Pax Augusta.Aan de Zuidwestelijke kant zijn reliëfs van Aeneas (de legendarische voorvader van Augustus en van Romulus en Remus). Hij offert een zeug aan Ceres, de godin van overvloed en vruchtbaarheid. De daden van Aeneas symboliseren Augustus vrome daden als pontifex. Ook is hier het reliëf met de wolvin te zien, die de tweeling Romulus en Remus zoogt, een toespeling op het festival van Lupercal (Lupus = wolf!).
 

Dit is het mooie reliëf van Tellus, een allegorie van het Gouden Tijdperk van Augustus. Twee aurae of winden begeleiden Tellus die een tweeling bij zich heeft.Vorige Kaart van Rome Kaart van de Campus Martius Rome Volgende