Agri decumates

Agri decumates, 'Decumaten-land', het romeinse gebied tussen Rijn en Donau, dat door keizer Domitianus (81-96) ingelijfd en in het oosten beveiligd werd door de germaanse limes; hierdoor werd de opening tussen Rijn- en Donau-linie gesloten. Het gebied omvatte ongeveer de westelijke helft van het huidige Baden-Württemberg en de zuidelijke helft van het land Hessen. De enige schrijver uit de Oudheid die de A. noemt, is Tacitus (Germania 29). De binnengedrongen germaanse Suebi verlieten in de eerste eeuw nC het gebied en daarna keerden delen van de oorspronkelijke keltische bevolking terug. Het romeinse leger legde in de A., vooral langs de Neckar en de limes, talrijke castella aan; de voornaamste steden waren Aquae (thans Baden-Baden), Lopodunum (thans Ladenburg), Nida (thans Nidda) en Sumelocenna (bij het huidige Rottenburg). Het gebied, dat uiteraard steeds een sterk militair karakter had, beleefde een betrekkelijk grote bloei, totdat de Alamannen er steeds heviger aanvallen op deden en ca. 260 nC de Romeinen definitief verdreven.

De betekenis van het woord decumates is onzeker; het heeft in elk geval niets van doen met een verplichting van de bewoners tot het betalen van tienden (decumae).


Lit. W. Sontheimer (PRE, Suppl. 7, 3-15)- Vele artikelen van E. Hesselmeyer in het tijdschrift Klio, o.a. Tacitus und die Zehntlandstheorie (31, 1938, 92-103). F. Hertlein e.a., Die Römer in Württemberg 1-2 (Stuttgart 1928-1930). E. Norden, Alt-Germanien. Völker- und Namenpeschichtliche Untersuchungen (Leipzig-Berlin 1934) 137-190. [Storms]


Kaart