Asculum

kaartbrugAsculum, oude stad in het italische landschap Picenum, gelegen op een 150 m hoog, door de natuur versterkt plateau aan de zuidelijke oever van de Truentus (thans Tronto), 28 km van de Adriatische Zee; thans Ascoli Piceno. werd in 268 vC door de Romeinen onderworpen, die vervolgens de Via Salaria tot de stad doortrokken. In 91 vC brak in A. de z.g. bondgenotenoorlog uit; de opstandelingen vermoordden de proconsul Quintus Servilius en alle Romeinen binnen de muren van de stad. Pas na een belegering van twee jaar kon de vesting door de consul Pompeius Strabo worden ingenomen; de bewoners werden gedood of verbannen. Op het einde van de 1e eeuw vC werd A. een colonia en in de keizertijd was het weer een belangrijk centrum, zodat het in 301 de hoofdstad van de nieuwe provincie Picenum Suburbicarium werd.

In A. zijn nog talrijke indrukwekkende bouwwerken uit de Oudheid bewaard: de Porta Gemina (ca. 50 vC, zie hiernaast), twee romeinse bruggen (de z.g. Ponte di Cecco (zie rechtsboven) en de z.g. Ponte di Solesta of dei Cappucini), resten van de vestingmuren en van een theater; de kerk van San Gregorio is in een antieke tempel gebouwd, waarvan twee zuilen en de cella nog overeind staan. In het Palazzo del Popolo bevindt zich een rijk museum, waarin o.a. interessante projectielen uit de tijd van het beleg van 91-89 te zien zijn.


Lit. N. Alfieri (EAA 1, 705v). - C. Mariotti, Ascoli Piceno (Bergamo 1913). Id., Saggi di storia ed arte Ascolana (Ascoli Piceno 1932). C. L. Agostini, Asculum (Ascoli Piceno 1947). [Nuchelmans]


Kaart