Labraunda

kaartLabraunda (Λάβραυνδα), plaats van een beroemd Zeus-heiligdom in Carië, gelegen op een waterrijke en boomrijke hoogvlakte ca. 45 km ten oosten van Milete en ca. 15 km ten noorden van Mylasa, waarmee het bijzondere relaties onderhield en waarmee het door een 'heilige weg' verbonden was. In het heiligdom werd sinds het 2e millennium vC een inheemse mannelijke godheid vereerd, die door de Grieken en de gehelleniseerde Cariërs Ζεὺς Λάβραυνδος of Στράτιος werd genoemd. Het eerste epitheton schijnt verwant te zijn met het kleinaziatische woord labrys; het cultusbeeld was gewapend met een dubbele bijl, waarvan elders in het heiligdom ook afbeeldingen zijn gevonden.

tempelZweedse opgravingen hebben sinds 1948 belangrijke resten aan het licht gebracht van het over vier terrassen verdeelde complex, dat hoofdzakelijk uit de 4e eeuw vC dateert (o.a. van het tempelgebouw, propyleeën, zuilenhallen, feestzalen en magazijnen) alsmede een aantal interessante griekse en carische inscripties. Het heiligdom schijnt in de 4e eeuw nC verwoest en verlaten te zijn.


Lit. R. Ganszyniec (PRE 12, 277-282). W. Drexler (Roscher 2, 1815-1818). K. Jeppesen (EAA 4, 440-442). - K. Jeppesen/ J. Crampa/P. Hellström/A. Westholm, L. Swedish Excavations and Researches (Lund 1955vv; vier afleveringen verschenen). A. Laumonier, Les cultes indigènes en Carie (Paris 1958) 45-101. [Nuchelmans]


Kaart