Turones

kaartTurones of Turoni, gallische stam die ten zuiden en, in een smalle strook, ten noorden van de middenloop van de Loire (Liger) woonde, in het noorden begrensd door de Cenomani, in het noordoosten door de Carnutes, in het zuidoosten door de Bituriges Cubi, in het zuidwesten door de Pictones, in het westen door de Andecavi. De T. werden in 57 vC aan het romeinse gezag onderworpen door Iulius Caesar; bij de gallische opstand van 21 nC bevonden zij zich onder de initiatiefnemers, maar ze werden spoedig opnieuw onderworpen. De Civitas Turonum behoorde tot de romeinse provincie Gallia Lugdunensis en had als hoofdstad het gunstig gelegen Caesarodunum, het huidige Tours (laat-latijn Turonis) De T. leefden hoofdzakelijk van landbouw en veeteelt.

Hun hoofdstad kreeg pas in de latere keizertijd, toen zij in 374 tevens hoofdstad van de nieuwe provincie Lugdunensis III werd, en in de frankische periode meer dan regionale betekenis. Van 372 tot 397 werd het in de 3e eeuw opgerichte bisdom bestuurd door de bekende heilige Martinus. Veel gegevens over de geschiedenis van de T. en hun hoofdstad hebben we te danken aan de geschriften van Gregorius van Tours, die van 574 tot 593 bisschop van de stad was.

Archeologische resten uit de romeinse tijd zijn in Tours schaars; afgezien van losse voorwerpen en een paar inscripties zijn alleen van de stadswallen (3e eeuw') en van een groot amfitheater (2e eeuw?) nog overblijfselen waarneembaar.


Lit. P. Goessler (PRE 7A, 1416-1426). C. Lelong (Princeton Encyclopedia of Classical Sites, Princeton 1976, 182v). - Id., Note sur les vestiges visibles de Caesarodunum (Caesarodunum 2, 1968, 315- 326). T.L. Bratton, Tours. From Roman Civitas to Merovingian episcopal centre (Diss. Bryn Mawr 1979). (Nuchelmans]


Kaart