Vesontio

kaartVesontio, belangrijkste nederzetting en vesting van de gallische stam der Sequani, gelegen in een bocht van de Dubis (Doubs) ca. 250 km ten noordnoordoosten van Lugdunum (Lyon), thans Besançon. Het gallische oppidum maximum Sequanorum (Caesar De bello Gallico 1, 38) werd in 58 vC door de Romeinen veroverd, waardoor het gebied der Sequani onder romeins gezag kwam. In 68 nC was de omgeving van V. het toneel van de veldslag tussen de troepen van de opstandige romeinse stadhouder Vindex en die van de legaat Verginius Rufus, welke eindigde met de nederlaag en zelfmoord van eerstgenoemde. Voor het overige is van de historie van de antieke stad weinig bekend. In de 4e eeuw was V. provinciehoofdstad van de Provincia Maxima Sequanorum.

mozaiekSystematische opgravingen hebben in V. nog nauwelijks plaats gehad. Door toevallige vondsten zijn het forum, enkele straten, een nymphaeum, een porticus, een amfitheater, een waterleiding en enkele necropolen gelocaliseerd; een rijk versierde triomfboog staat nog overeind. In de benedenstad zijn resten van particuliere woningen en badhuizen aan het licht gekomen, met enkele mozaïeken.Resten van het amphitheater.


Lit. L. Lerat (PRE 8A, 1695-1705). Id. (Princeton Encyclopedia of Classical Sites, Princeton 1976, 972). - Id., V., Besancon dans l'Antiquité (in C. Fohlen ed., Histoire de Besancon, Paris 1964, 27-142; ook afzonderlijk verschenen). [Nuchelmans]


Kaart