Battus

Battus (Βάττος),griekse eigennaam, o.a. van vier koningen van Cyrene:

(1) Battus I, zoon van Polymnestus van Thera, stichtte ca. 630 vC op aanwijzing van het orakel van Delphi vanuit Thera de dorische kolonie Cyrene en werd de eerste koning van de nieuwe stad. Hij stierf ca. 600 vC.


(2) Battus II de Rijke (ὁ εὐδαίμων), derde koning van Cyrene (ca. 580-560), zoon van Arcesilaüs I. Hij begunstigde de immigratie van Grieken van de Peloponnesus, Kreta en de eilanden om het griekse element in Cyrene te versterken. Deze voor de inheemse bevolking nadelige politiek bedierf de betrekkingen tussen de kolonisten en de Libiërs. Dezen zochten steun bij koning Apriës van Egypte, die een leger zond maar ca. 570 bij Irasa door B. verslagen werd.


(3) Battus III de Lamme (ὁ χωλός), vijfde koning van Cyrene (ca. 550-530), zoon van Arcesilaüs II en Eryxo, kon zich slechts met moeite staande houden tegenover de aristocratische oppositie. Een uit Griekenland gezonden scheidsrechter, Demonax van Mantinea, bracht veranderingen in de staatsregeling aan en drong B. een beperking van het koninklijk gezag op.


(4) Battus IV de Schone (ὁ καλός), zevende en voorlaatste koning van Cyrene (ca. 515-460), opvolger en waarschijnlijk zoon van Arcesilaüs III. Onder zijn regering beleefde Cyrene een tijd van grote bloei. Kort na 480 wist hij zijn land te bevrijden van de perzische schatplichtigheid waaraan het sinds Arcesilaüs III onderworpen was geweest.


Lit. bij (I) tot en met (4). Herodotus 4, 150-167. - E. Meyer (PRE 3, 147v). - H. Schaefer, Die verfassungsgeschichtliche Entwicklung Kyrenes im 1. Jahrhundert nach seiner Begründung (Rheinisches Museum 95, 1952, 135-170). F. Chamoux, Cyrène sous la monarchie des Battiades (Paris 1953). [Nuchelmans]


Lijst van Namen