Pankration

Pankration is een Grieks woord dat vertaald kan worden met 'kracht in alles'. Het was een sport die bestond uit een gevecht tussen 2 mannen, dat slechts enkele regels had. De sport werd pas in 200 vC aan de Olympische Spelen. Men dacht dat Theseus deze sport had uitgevonden, toen hij dit mengsel van boksen en worstelen toepaste tegen de Minotaurus.

Alleen bijten en ogen uitdrukken waren verboden, maar slaan en trappen mochten allebei. Men werd niet verslagen, zoals bij worstelen, als je met de twee schouders tegelijk de grond raakte. Het gevecht was pas ten einde als een van de vechters uitgeput was of zo geblesseerd dat hij opgaf. Er werden geen bokshandschoenen gebruikt. Men mocht in tegenstelling tot bij het boksen de ander met een hand vasthouden en met de andere hand klappen uitdelen.

Als de tegenstander op de grond lag, kon de ander hem met zijn benen vasthouden en verdergaan met slagen uitdelen. Maar als de atleet klein was, liet hij zich vaak met opzet vallen, zodat hij zich met armen en benen kon verdedigen.vaas
Op deze vaasschildering (Brits Museum) staat de scheidsrechter op het
punt de vechtenden uit elkaar te slaan; de ene probeert de ander de ogen uit te drukken.