Vorige Kaart Forum Volgende

De Rostra: Het Forum van de Redenaar

tekeningtekeningDe Rostra, het spreekgestoelte, is een van de best bewaarde vroege monumenten op het forum. De eerste rostra, de rostra vetera, of 'oude rostra', was aan de rand van het comitium aan het noordeinde van het forum. Julius Caesar wilde bij de bouw van de nieuwe Curia en verbouwing van de noordkant van het Forum Romanum de Rostra precies voor het forum zetten. Dit werd later door zijn opvolger, Augustus, uitgevoerd, die twee rostra bouwde, gericht naar het forum: deze aan de westkant van het forum en een andere recht voor de tempel van Julius Caesar. De rostra werd zo genoemd omdat in het front van het spreekgestoelte de rammen zaten van de schepen die buitgemaakt waren in oorlogstijd. Op die manier diende de rostra als een oorlogstrofee en als spreekgestoelte. Vaak werden bovenop de rostra standbeelden of erezuilen gezet, die bijna elke keer wanneer een nieuwe keizer of consul kwam, weggehaald werden.


rostra
Op de foto is voor de rostra (in het verlengde van de rostra en eraan vast) de zogenaamde Rostra Vandalica te zien. Deze dateert uit de 5e of 6e eeuw nC. Er is nl. een wijdingsinscriptie die de praefectus urbi Iunius Valentinus heeft laten uitbeitelen ter ere van een overwinning op zee op de Vandalen.
Op deze foto genomen vanaf de kant van het Capitool, zijn de resten van het spreekgestoelte (de rostra vetera op de voorgrond en die van Augustus darachter) te zien.
Vorige Kaart Forum Volgende