Vorige Kaart van Rome Rome Volgende

De Thermen van Trajanus


luchtfoto

Trajanus bouwde op schaal projecten die de standaard van het stadsleven verbeterden. Zijn baden zijn hierop geen uitzondering. Dit project werd, zoals zovele andere, o.l.v. de architect Apollodorus van Damascus uitgevoerd. Zij heetten de Thermae Traiani. Er was een grote centrale hal met een tongewelf van massief beton. Aan elke kant was een serie symmetrische badkamers. De thermen dienden niet alleen als baden, maar ook als ontmoetingsplaats. Toen ze gebouwd werden (de 1e van de grote Thermen in Rome!), golden ze als iets nieuws en verschillends en waren ze een voorbeeld voor de volgende generatie.


De thermen bevatten gymnasia (oefenzalen) en leeszalen. De Thermen van Trajanus waren groot, maar toch plezierig om naar te kijken. Trajanus versierde de baden op fantastische manier. Hij gebruikte marmer, goud en zilver en geglazuurde stenen om de structuur beter te laten uitkomen. De baden waren zo ontworpen dat ze indruk maakten, maar ook dat zij uitstekend te gebruiken waren.


De belangrijkste delen van de Thermen waren het caldarium, het warme bad; het tepidarium, het bad met een redelijke temperatuur; en het frigidarium of koudwaterbad. Het gebouw bevatte ook stoombaden en kleedkamers. Veel baden hadden een terrein dat je nu als fitnessclub kunt beschouwen. Dit terrein werd de palaestra genoemd.


Een plattegrond van de Thermen van Trajanus. De zwarte delen zijn bewaard gebleven.


Zowel mannen al vrouwen gebruikten de thermen voor het baden en verder vermaak. Er waren delen die voor een sexe bestemd waren, maar ook gemengde baden. Men nam toen aan dat alleen vrouwen met een slechte reputatie daarvan gebruik maakten. Prostitutie, tussen mannen en vrouwen en ook tussen mannen en jongens, was gebruikelijk in de Thermen. In zijn 6e satire spreekt Juvenalis van de onfatsoenlijke activiteiten waaraan de vrouwen van Rome deelnamen.

Ook wil ze vaak nog 's avonds
naar 't badhuis toe; dan dient een leger urnen
heel laat nog aan te rukken en dan gaat ze
met veel vertoon in 't warme stoombad turnen
en halters tillen tot haar armen lam zijn
en een masseur met zijn gewiekste vingers
tot trillens toe hoog langs haar dijen streelt.
(Juvenalis 418-424)

In deze maquette zijn in het midden de thermen te zien. Rechts onderin zijn de veel kleinere van de thermen van Titus zichtbaar.
In het park van de Oppius bevinden zich overblijfselen van een nymfaeum, een hal met twee uitbouwen en een bibliotheek,- het centrale gebouw maakt deel uit van een van de twee gymnastieklokalen.

Deze exedra is het belangrijkste deel van de thermen, dat nog over is.
Klik hier voor meer uitleg.


Vorige Kaart van Rome Rome Volgende