Vorige Kaart Forum Volgende

Het Volcanal: De Tempel van Vulcanus

Ofschoon deze tempel nog steeds 'De Tempel van Vulcanus' wordt genoemd (overigens meer voor het gemak dan ergens anders om), is het Volcanal een verhoging met een altaar erop aan de linkerzijde van de Rostra. Pietro Romanelli dacht dat het een altaar van Vulcanus was. Bij het Volcanal was een geweldige 'lotosboom', die daar geplant zou zijn toen het Volcanal werd gebouwd. Er moeten veel kleine monumenten rond het Volcanal geweest zijn, zoals een standbeeld boven op een zuil en een Griekse inscriptie. Deze zijn helaas niet gevonden. Het zou een heiligdom voor Vulcanus zijn vanwege een tablet waarin staat dat Augustus Caesar een geschenk aan de god gaf in 9 v.C.
De tempel heeft maar kort bestaan, omdat hij in de keizertijd in onbruik raakte en gedeeltelijk afgebroken werd om de Boog van Septimius Severus aan de westkant van het forum te bouwen.

Tegenwoordig denkt men dat het een altaar voor Saturnus was, waarschijnlijk in de 6e eeuw vC gebouwd. Het Vulcanal wordt dan op het Comitium gelocaliseerd. De Griekse inscriptie zou dan de inscriptie in oude Latijnse letters onder de Lapis Niger kunnen zijn.Vorige Kaart Forum Volgende