Stola

Stola, karakteristiek kledingstuk van de gehuwde romeinse vrouw, in de vorm van een lange, ruime japon, het pendant van de toga der mannen. Zij werd gedragen over de tunica en onder de palla (Pallium). De stola had mouwen en aan de onderzijde een brede opgenaaide strook die de voeten gedeeltelijk bedekte; onder de borst werd zij door een ceintuur in plooien opgebonden. Keizerinnen en voorname romeinse dames droegen als erekleed een stola met brede schouderbanden.
In de christelijke liturgie leeft de stola voort als een eresjerp in liturgische kleuren, die in de katholieke kerk is voorbehouden aan diakens, priesters en bisschoppen en door deze overeenkomstig hun rang op verschillende wijze wordt gedragen.

Lit. M. Bieber (PRE 4A, 56-62). - L. M. Wilson, The Clothing of the Ancient Romans (Baltimore 1938) 152-164. M. Bieber, Roman Men in Greek Himation (Romani palliati). A contribution to the history of copying (Proceedings of the American Philosophical Society 103, 1959, 374-417). [A. J. Janssen]


Register