De 1e Punische Oorlog

Ten Zuidwesten van Sicilië, op de kust van Afrika, lag een een grote, oude stad: Carthago, gesticht door Phoenicische zeevarenden.
Deze stad was zo rijk en machtig geworden dat het op zee de hegemonie had in het westelijk deel van het Middellandsezeebekken en dat het de macht wilde hebben op Sicilië. En dit liet Rome natuurlijk niet toe.
Carthago was de sterkste tegenstander die Rome ooit had gehad, en Rome streed tegen haar drie harde oorlogen die de Punische werden genoemd, omdat de Romeinen de Carthagers Puniërs noemden (van Phoenicië).
Maar het was niet zo gemakkelijk Carthago te overwinnen. Het was noodzakelijk haar machtige vloot te vernietigen en de Romeinen hadden niet voldoende schepen.

Zoals gewoonlijk werd Rome niet bang. In enkele weken werd door consul Caius Duilius een grote vloot van 120 schepen gebouwd. Bovendien omdat de Romeinen alleen gewend waren aan de oorlog op het vasteland, liet Caius Duilius op elk schip een beweegbare brug, corvus genaamd, zetten.
Toen tijdens het gevecht de schepen zeer dicht bij elkaar waren, werden de bruggen geworpen op de vijandige schepen en deze werden zo stevig vastgehouden dat de Romeinse soldaten erop konden vechten. Zo gebeurde het dat de grote Carthaagse vloot volledig werd verwoest in de wateren van Milazzo, op de kust van Sicilië.

Daarna gingen de Romeinen aan land in de buurt van Carthago, geleid door de consul Attilius Regulus die de Carthagers in de eerste gevechten versloeg, maar later zelf werd verslagen en gevangen werd genomen.
De oorlog ging door en eindigde met de overwinning van de Romeinen, die niet alleen de meesters werden van Sicilië, maar na 3 jaar ook van Sardinië en Corsica.


De corvus

De corvus die draaibaar was, was versterkt met scharnieren: neergelaten op het dek van het vijandige schip, liet deze de infanterie over de beweegbare brug, voorzien van sterke ijzeren haken, oversteken naar het schip van de tegenstander.


Klik hier voor een uitgebreidere beschrijving van de 1e Punische Oorlog.


Vorige   Index  Volgende