Het conflict met Tarente

Na bijna 10 jaar vrede met de Samnieten raakten de Romeinen weer verwikkeld in een oorlog. deze keer met een koning van Griekse oorsprong, Pyrrhus, koning van Epirus, (nu Albanië), die door de Tarentijnen naar Italië was geroepen.
Tarente was een van de belangrijkste koloniën van Magna Graecia. De groeiende macht was voor hen een reden tot vrees, vooral omdat ze de mogelijke concurrentie op zee blokkeerde; daarom hebben zij snel een verdrag gesloten met Rome dat Romeinse schepen verbood het Lacinische voorgebergte te passeren, zodat ze niet in de Golf van Tarente konden komen.

Enige schepen verbraken echter het verdrag en de Tarentijnen, die hoopten Rome te verslaan met de hulp van het moederland, om precies te zijn die van Pyrrhus, maakten van de gelegenheid gebruik de Romeinen de oorlog te verklaren, alle verontschuldigingen en vredesvoorstellen van de Romeinen ten spijt.

De oorlog duurde ongeveer vijf jaar (280-275) en eindigde met de slag bij Maleventum, gewonnen door de Romeinen die ter ere van de overwinning de naam van de stad veranderden in Beneventum.


Vorige  Index  Volgende