Beneventum

boogBeneventum (Βενούεντον), belangrijke stad in Zuid-Italië, gelegen ca. 50 km ten noordoosten van Napels aan de middenloop van de Calor en, sinds 291 vC, aan de Via Appia; thans Benevento.

Beneventum was oorspronkelijk een vesting van de Hirpini met de naam Malventum ('bergstad'?); de Romeinen veranderden deze omineuze naam ('slechte komst') in Beneventum, toen ze na de verovering van de vesting in het begin van de 3e eeuw vC, er in 268 vC een kolonie van maakten.

In de tweede punische oorlog bleef de welvarende stad Rome trouw, in 89 vC werd ze een municipium, in de keizertijd de Colonia Iulia Concordia Augusta Felix Beneventum Daar verenigde zich sinds 114 nC de Via Traiana, komend van Brundisium via Barium en Canusium, met de Via Appia bij de Arcus Traiani. theaterDeze uitstekend bewaard gebleven ereboog (15,60 X 8,60 m), opgericht na de voltooiing van de Via Traiana, wordt voor de fraaiste gehouden die we kennen; veertien grote reliëfs en een aantal kleinere friezen geven in allegorische voorstellingen het politieke programma van keizer Traianus weer. De opgravingen van de laatste decennia hebben een theater - gerestaureerd - en resten van thermen aan het licht gebracht; van het antieke stadsplan is weinig meer terug te vinden.


Lit. A. Meomartini, Benevento (Bergamo 1909). C. Pietrangeli, L'arco di Traiano a Benevento (Novara 1943). [Nuchelmans]


Kaart