Aventicum

kaartAventicum, gallo-romeinse stad in Zwitserland, hoofdstad van de stam der Helvetiërs; thans Avenches, 12 km ten noordwesten van Fribourg. De stad, waarvan we de naam het eerst ontmoeten bij Tacitus (Historiae 1, 68), ontving ca. 74 nC van keizer Vespasianus de status van romeinse colonia, was in de 2e eeuw een welvarende plaats met een eigen munt, maar werd reeds in 259 door de Alamannen verwoest; sindsdien had zij weinig betekenis meer.

De omvang van het antieke A. bedroeg een veelvoud van het tegenwoordige stadje; de 5,6 km lange omwalling uit de eerste eeuw nC is bijna geheel teruggevonden; zij had 63 vestingtorens, waarvan er een gerestaureerd is. De opgravingen (sinds 1885) hebben voorts resten van een forum met theater en tempeldomein, van een amfitheater en van thermen, bovendien vele mozaïeken en sculpturen - o.a. een gouden borstbeeld van keizer Marcus Aurelius - aan het licht gebracht.

reconstructietekening

Lit. P. Chessex, Avenches (Bern ²1954). G. T. Schwarz, Die Kaiserstadt Aventicum (Bern 1964). - Tijdschrift: Bulletin de l'Association Pro Aventico 1-18 (1887-1961). [Nuchelmans]


Kaart