Priene

kaartPriene (Πριήνη), griekse stad in Klein-Azië, op de zuidflank van het Mycale-gebergte gelegen. Vanaf ca. 700 vC was P. lid van de ionische decapolis, maar de plaats waar dit oudste P. heeft gelegen is onzeker. Omstreeks 350 vC met de hulp van Mausolus op de huidige plaats aangelegd, werd P. in 277 vC door de Galaten verwoest. In de 2e eeuw vC werd het door Rome gesteund tegen Ariarathes.

Bij opgravingen (1895-1898) is het stadsgebied grotendeels blootgelegd. P. geldt als voorbeeld van een hellenistische polis. Het ligt tegen een 381 m hoge berg, die als acropolis dienst deed. Ondanks het sterk hellende terrein werd de stad volgens het schaakbordpatroon aangelegd, waardoor de noordzuid straten dan ook uit trappen bestonden. De straten vormden rechthoekige huizenblokken van 160 x 120 voet, waarin telkens vier huizen lagen (Hippodamus).

straatakropolisDe voornaamste centra waren over vier terrassen verspreid. Het onderste gymnasium met als hoofdruimte de ephebenzaal bestond uit een peristylium; ten oosten hiervan lag het 190 m lange stadion, dat eveneens uit de 2e eeuw vC dateert. Op het tweede terras lag de agora, een plein dat aan drie zijden omgeven was door zuilengangen. De noordelijke grens werd gevormd door een straat, waaraan de heilige hal lag. Deze vormde een façade voor enkele openbare gebouwen als het buleuterium en prytaneum.

tempelOp het derde terras lag de ionische tempel van Athena (6 x 11 zuilen), het werk van de architect Pytheus; deze werd in de 4e eeuw vC gebouwd, o.a. met financiële steun van Alexander de Grote.
theaterHet hoefijzervormig theater (begin 3e eeuw vC) behoort tot de best bewaarde in zijn soort. De 50 rijen zitplaatsen konden ca. 4000 toeschouwers bevatten; het hellenistische toneelgebouw geeft een goed idee van dit soort theatergebouwen. Het heiligdom van Demeter tenslotte lag op het vierde terras. Centrum van de eredienst was een megaron met offerkuil, waarin tal van wijgeschenken werden gevonden.



Lit. G. Kleiner (PRE Suppl. 9, 1181-1221). A. Giuliano (EAA 6. 468-475). - Th. Wiegand/H. Schrader, P. (Berlin 1904). M. Schede, Die Ruinen von P.z Ob. 1964). F. Hiller von Gaertringen, Inschriften von P. (ib. 1906 = 1968). K. Regling, Die Münzen von P. (ib. 1927). E. Akurgal, Ancient Civilization and Ruins of Turkeys (Istanbul 1973) 185-206. [J. A. de Waele]


Kaart